Ardberg 10 Y Single Malt 70 cl

Ardberg Ten, Islay Single Malt, Schotland

 

 

Kleur is goud geel. De geur is rokerig, koffie, chocolade, fruit, specerij en jodium. De smaak explosief gerst, mout, limoen, zwarte bessen, koffie en kaneel. Verleidelijk en genieten voor de ware liefhebber, wat amandelen, anijs, toffee met een lange aanhoudende afdronk. Ardberg distilleerderij staat aan de zuidkant van Islay, net als Lagavulin en Laproaig en maakt Ardberg net als deze distilleerderijen en stevig geturfde whisky. De distilleerderij werd opgericht in 1815 en was bijna twee eeuwen in bedrijf tot ze in 1981 moest sluiten. Gelukkig was dit niet het einde, want de distilleerderij werd in 1997 gekocht door de Glenmorangie Company. Daarmee begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van één van de voorbeeldigste maltwhisky’s van Islay. Met Glenmorangie aan het roer werd de productie hervat. Op basis van de bestaande voorraad werd een reeks bottelingen uitgegeven. Bij deze uitgaven in de jaren 90 zaten een paar prachtige maltwhisky’s die zeer goed in de smaak vallen bij de liefhebbers van Ardberg en inmiddels voor astronomische bedragen worden geveild. In 2004 werd voor het eerst een whisky uitgegeven die na de heropening was gestookt, onder de benaming Very Young. Dit was de eerste in een reeks die volgde tot de whisky tien jaar oud was, de leeftijd van de voornaamste botteling. Still Young en Almost There volgden en in 2008 verscheen Renaissance, ter ere van de tien jaar sinds de heropening. Zoals de meest distilleerderijen op Islay koopt Ardberg zijn mout bij Port Ellen en wordt de whisky gerijpt op bourbonvaten. Bij Ardberg zijn dit voornamelijk vaten van Buffalo Trace, maar ook vind rijping plaats op sherryvaten. De huidige reeks omvat een 10 jaar oude whisky, Uigeadail en Corryvreckan. Elk jaar wordt een expressie in beperkte oplage uitgegeven: recentelijk waren dit Arbog, Galileo en Alligator. Na de heropening zijn ook verschillende single cask-bottelingen verschenen.

 

 

Islay, dit kleine eiland voor de westkust van Schotland wordt wel het ‘whisky eiland’genoemd: op een oppervlakte van amper 620 m2 staan maar liefst acht werkende distilleerderijen. In het verleden was Islay het gebied van de plaatselijke vorsten, de Lords of the Isles. Eeuwenlang was het eiland onafhankelijk en dat komt ook goed tot uiting in de unieke smaken van de plaatselijke maltwhisky. De bodemgesteldheid resulteert in bijzonder krachtige maltwhisky’s. Dankzij de turfrijke bodem zijn deze whisky’s vaak rijk aan fenolen. Winterstormen drijven het zilte water over het land en de turf, wat ook een van de karakteristieken van Islaywhisky verklaart. Als deze tuf bij Lagavulin, Ardberg en Laphroaig wordt gebruikt bij het eesten van gerst, resulteert dit in een krachtige, haast medicinale smaak, met veel turfrook, zilt en jodium. In het noorden van het eiland wordt een heel andere whisky gestookt. Bruichladdich, heropend in 2001 en Bunnahabhain gebruiken bronwater dat nog niet over turf is gevloeid. Ook gebruiken ze licht geturfde of ongeturfde gerst, waardoor hun huiswhisky’s milder en lichter worden. Daarnaast heeft Bruichladdich echter ook de misschien zwaarst geturfde whisky ter wereld: Octomore. Distilleerderij Bowmore, in het midden van het eiland, ligt qua stijl tussen de noordelijke en zuidelijke Islaywhisky’s in. Hier wordt wat turf gebruikt, maar zonder dat dit een medicinale smaak oplevert en er zijn zelfs ondertonen van toffee en bloemen te bespeuren. Caol Ila is een zilte, rokerige whisky van Islays grootste distilleerderij; deze relatieve nieuwkomer onder de single malts is prominent aanwezig in veel blends.

 

 

Productie proces Schotse whisky

 

Soort Islay Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs €44.99