The Balvenie Double Wood 12 Years

The Balvenie Double Wood 12 Years, Single Highland Malt, Schotland

 

 

Kleur is licht goud. Geur van citrus, appels, vanille en kruiden. Smaak fruitig, abrikoos, specerij en romige karamel. Afdronk is intens, honingzoet , eikenhout, op Bourbonvaten gerijpt.

 

The Balvenie is een unieke Schotse distilleerderij: alle productieprocessen vinden hier ter plekke plaats. De distilleerderij verbouwt en mout haar eigen gerst, heeft een eigen kopersmid om de ketels te onderhouden en zelfs een eigen kuiperij voor het maken en onderhouden van vaten. The Balvenie is ook een van de weinige Schots familiedistilleerderijen. Hij is al vanaf de bouw in 1892 in handen van Willam Grant & Sons. Sindsdien is The Balvenie uitgegroeid tot een van de succesvolste en bekendste maltwhisky’s in de wereld. The Balvenie produceert zo’n 6,5 miljoen liter drank per jaar en staat dan ook in de top 10 van de bestverkochte single malts wereldwijd. In 1966 was The Balvenie een van de eerste distilleerderijen die whisky op portvaten liet rijpen, wood finishes, waarmee maltwhisky nog meer diversiteit en smaak krijgt. De bekendste uitgaven zijn de 12 jaar oude en de 17 jaar oude Double Wood (deels op oloroso-sherryvaten gerijpt).

 

Speyside. Het gebied van Speyside omvat Morayshire en ligt in het centrum van de whiskyproductie in de Hooglanden. Dankzij de rijke, aangeslibde grond en het milde klimaat langs de Golfstroom wordt hier uitstekende gerst verbouwd. Het ruige bergland bood met zijn talloze verborgen plekjes eeuwenlang een veilige schuilplaats voor illegale stokerijen. En nu de whisky industrie legaal is, heeft twee derde van de Schotse distilleerderijen voor malt whisky zich hier gevestigd. De eerste vergunning voor Schotse whisky werd in 1824 verleend aan George Smith n zijn zoon John Gordon Smith, van The Glenlivet-distilleerderij in Speyside. De stijl van Glenlivet werd zo beroemd dat veel andere stokers de naam overnamen. In 1870 lieten de Smiths de benaming registreren in Londen, maar ondanks verschillende rechtszaken zou de aanduiding ‘Glenlivet’ nog vele jaren door andere stokers worden toegepast. Whisky’s uit de Speyside zijn te verdelen in twee groepen. In de eerste groep vallen de lichte, gemakkelijk drinkbare whisky’s als The Glenlivet. Aan de andere kant van het spectrum vindt men de rijke, zoete, sherryachtige whisky’s als The Macallan en Glenrothes. Voor de whisky’s uit Speyside wordt minimaal turf gebruikt tijdens het drogen; de whisky’s zijn het algemeen lichter dan de andere whisky’s van de Hooglanden en de Schotse eilanden, al zijn er uitzonderingen, zoals The Benriach. Toch zijn er geen vast omschreven kenmerken van Speysidewhisky. De stijl is in de loop der jaren ook veranderd. Hoewel meer dan de helft van de Schotse distilleerderijen zich in dit gebied bevinden, is het exacte aantal moeilijk te bepalen, aangezien van sommige distilleerderijen onduidelijk is of ze tot de Hooglanden of tot Speyside behoren. Bovendien zetten sommige distilleerderijen die in Speyside liggen ‘Highland’ op hun verpakkingen, zoals The GlenDronach. Er zijn in elk geval ruim vijftig actieve distilleerderijen, met de in dit gebied enkele van de bestverkopende Malt whisky’s ter wereld produceren: Glenfiddich, Glen Grant, The Balvenie en The Macallan.

 

Productie proces Schotse whisky

 

 

Soort Highland Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs € 46.99