The GlenDronach Original 12 Years

The GlenDronach Original 12 Year, Single Highland Malt, Schotland

 

Kleur is goudgeel. In geur sherryhout, karamel en zoetevanille. Smaak is fruitvol, appels, rozijnen, boterachtig, chocolade. In afdronk hout, zoete specerij.

 

The GlenDronach stond in de jaren 70 van de vorige eeuw in de top van de bestverkochte single malts wereldwijd. Na gestage verwaarlozing, wisseling van eigenaars ging de distilleerderij uiteindelijk in 2005 dicht. De heropbouw volgde, de distilleerketels werden aangepakt, de oude methode van directe verwarming door kolen maakte plaats voor de moderne methode met indirecte verwarming door stoomspoel. In 2008 maakte The GlenDronach een herstart, Pernod Ricard (Chivas) verkocht het bedrijf aan de distilleerderij The BenRiach. De nieuwe eigenaar herstelde de vergane glorie en sinds de overname is de verkoop aanzienlijk gestegen en is The GlenDronach weer in beeld bij de whiskyliefhebbers wereldwijd. De distilleerderij is altijd befaamd geweest om een volle, rijke whisky, gerijpt op sherryvaten. Recentelijk zijn ook bourbonvaten gebruikt, maar de basis blijft rijping op sherryvaten, de huisstijl van The GlenDronach. Van de basisserie hebben wij de The GlenDronach Original 12 Years en The GlenDronach Revival15 Years geselecteerd.

 

Speyside. Het gebied van Speyside omvat Morayshire en ligt in het centrum van de whiskyproductie in de Hooglanden. Dankzij de rijke, aangeslibde grond en het milde klimaat langs de Golfstroom wordt hier uitstekende gerst verbouwd. Het ruige bergland bood met zijn talloze verborgen plekjes eeuwenlang een veilige schuilplaats voor illegale stokerijen. En nu de whisky industrie legaal is, heeft twee derde van de Schotse distilleerderijen voor malt whisky zich hier gevestigd. De eerste vergunning voor Schotse whisky werd in 1824 verleend aan George Smith n zijn zoon John Gordon Smith, van The Glenlivet-distilleerderij in Speyside. De stijl van Glenlivet werd zo beroemd dat veel andere stokers de naam overnamen. In 1870 lieten de Smiths de benaming registreren in Londen, maar ondanks verschillende rechtszaken zou de aanduiding ‘Glenlivet’ nog vele jaren door andere stokers worden toegepast. Whisky’s uit de Speyside zijn te verdelen in twee groepen. In de eerste groep vallen de lichte, gemakkelijk drinkbare whisky’s als The Glenlivet. Aan de andere kant van het spectrum vindt men de rijke, zoete, sherryachtige whisky’s als The Macallan en Glenrothes. Voor de whisky’s uit Speyside wordt minimaal turf gebruikt tijdens het drogen; de whisky’s zijn het algemeen lichter dan de andere whisky’s van de Hooglanden en de Schotse eilanden, al zijn er uitzonderingen, zoals The Benriach. Toch zijn er geen vast omschreven kenmerken van Speysidewhisky. De stijl is in de loop der jaren ook veranderd. Hoewel meer dan de helft van de Schotse distilleerderijen zich in dit gebied bevinden, is het exacte aantal moeilijk te bepalen, aangezien van sommige distilleerderijen onduidelijk is of ze tot de Hooglanden of tot Speyside behoren. Bovendien zetten sommige distilleerderijen die in Speyside liggen ‘Highland’ op hun verpakkingen, zoals The GlenDronach. Er zijn in elk geval ruim vijftig actieve distilleerderijen, met de in dit gebied enkele van de bestverkopende Malt whisky’s ter wereld produceren: Glenfiddich, Glen Grant en The Macallan.

 

 

Productie proces Schotse whisky

 

Soort Highland Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 43%
Prijs €53.99