Glenfarclas 12 Years, Single Malt 100 cl

Glenfarclas 12 Years, Highland Single Malt, Schotland

 

Kleur is goud,geel. In geur zacht sherryhout, gedroogd fruit en honing. Smaak wat mout, appel, toffee, tikje rokerig. Afdronk wat specerij, noten, mooie lengte. 

 

Glenfarclas is een van de weinige distilleerderijen in familiebeheer. De distilleerderij is al bijna 150 jaar eigendom van de familie Grant (geen familie van William Grant van The Balvenie/Glenfiddich).   Zij handhaven hun eigen royale whiskystijl, wijken slechts zelden af van hun tradities en produceren in hun distilleerketels, die tot de grootste van Schotland behoren, jaarlijks zo’n 3,5 miljoen liter drank. De distilleerderij is al lange tijd befaamd om haar whisky die langdurig gerijpt is op sherryvaten. Er wordt vooral gewerkt met twee types sherryvaten, tevoren gebruikt voor oloroso en fino, beide afkomstig uit Sevilla. In 1968 was Glenfarclas de eerste distilleerderij die een whisky op vatsterkte uitbracht. De basisserie omvat 10,15,21,25,30 en 40 jaar oude whisky’s. Daarnaast prduceert Glenfarclas een unieke serie The Family Casks en een reeks anniversary-bottelingen in een beperkte oplage.  

 

Speyside. Het gebied van Speyside omvat Morayshire en ligt in het centrum van de whiskyproductie in de Hooglanden. Dankzij de rijke, aangeslibde grond en het milde klimaat langs de Golfstroom wordt hier uitstekende gerst verbouwd. Het ruige bergland bood met zijn talloze verborgen plekjes eeuwenlang een veilige schuilplaats voor illegale stokerijen. En nu de whisky industrie legaal is, heeft twee derde van de Schotse distilleerderijen voor malt whisky zich hier gevestigd. De eerste vergunning voor Schotse whisky werd in 1824 verleend aan George Smith n zijn zoon John Gordon Smith, van The Glenlivet-distilleerderij in Speyside. De stijl van Glenlivet werd zo beroemd dat veel andere stokers de naam overnamen. In 1870 lieten de Smiths de benaming registreren in Londen, maar ondanks verschillende rechtszaken zou de aanduiding ‘Glenlivet’ nog vele jaren door andere stokers worden toegepast. Whisky’s uit de Speyside zijn te verdelen in twee groepen. In de eerste groep vallen de lichte, gemakkelijk drinkbare whisky’s als The Glenlivet. Aan de andere kant van het spectrum vindt men de rijke, zoete, sherryachtige whisky’s als The Macallan en Glenrothes. Voor de whisky’s uit Speyside wordt minimaal turf gebruikt tijdens het drogen; de whisky’s zijn het algemeen lichter dan de andere whisky’s van de Hooglanden en de Schotse eilanden, al zijn er uitzonderingen, zoals The Benriach. Toch zijn er geen vast omschreven kenmerken van Speysidewhisky. De stijl is in de loop der jaren ook veranderd. Hoewel meer dan de helft van de Schotse distilleerderijen zich in dit gebied bevinden, is het exacte aantal moeilijk te bepalen, aangezien van sommige distilleerderijen onduidelijk is of ze tot de Hooglanden of tot Speyside behoren. Bovendien zetten sommige distilleerderijen die in Speyside liggen ‘Highland’ op hun verpakkingen, zoals The GlenDronach. Er zijn in elk geval ruim vijftig actieve distilleerderijen, met de in dit gebied enkele van de bestverkopende Malt whisky’s  ter wereld produceren: Glenfiddich,  Glen Grant , Glenfarclas en The Macallan. 

 

Productie proces Schotse whisky

 

 

Soort Highland Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 100 cl                                                    
Alcoholpercentage 43%
Prijs € 36.99