The Glenlivet 12 Years, Single Malt

The Glenlivet 12 Years old, Single Higland Malt, Schotland

 

 

Kleur is licht goud. In geur bloemig, tropisch fruit en eiken. In smaak banaan, honing, wat specerij en lichte turf. Afdronk is rijk, complex met heerlijke zachte vanille.

 

The Glenlivet is één van de bekendste single malts in de wereld. De distilleerderij, een van de grootste maltwhisky-producenten van Speyside, werd in 1824 opgericht en maakt jaarlijks zo’n 10 miljoen liter drank, ongeveer net zo veel als Glenfiddich. 1824 was een turbulent jaar in de schotse whisky geschiedenis; veel illegale stokerijen sloten toen hun deuren. De Excise Act van het voorgaande jaar maakte het gemakkelijker en goedkoper een vergunning voor whisky stoken te verkrijgen. Toch was The Glenlivet een van de weinige distilleerderijen die deze kans grepen. De eigenaar, George Smith, maakte zich hiermee erg impopulair onder zijn buren in het dal en werd van verschillende kanten bedreigd dat zijn distilleerderij in brand zou worden gestoken. The Glenlivet produceert een vaste serie Malt whisky’s waaronder de 12 year- en 18 year-old. Deze serie is in 2015 uitgebreid met The Glenlivet Founders Reserve een malt whisky zonder jaartal aanduiding. Een standaard hoge kwaliteit van verschillende oude jaargangen maltwhisky’s.

 

Speyside. Het gebied van Speyside omvat Morayshire en ligt in het centrum van de whiskyproductie in de Hooglanden. (Highlands). Dankzij de rijke, aangeslibde grond en het milde klimaat langs de Golfstroom wordt hier uitstekende gerst verbouwd. Het ruige bergland bood met zijn talloze verborgen plekjes eeuwenlang een veilige schuilplaats voor illegale stokerijen. En nu de whisky industrie legaal is, heeft twee derde van de Schotse distilleerderijen voor malt whisky zich hier gevestigd. De eerste vergunning voor Schotse whisky werd in 1824 verleend aan George Smith n zijn zoon John Gordon Smith, van The Glenlivet-distilleerderij in Speyside. De stijl van Glenlivet werd zo beroemd dat veel andere stokers de naam overnamen. In 1870 lieten de Smiths de benaming registreren in Londen, maar ondanks verschillende rechtszaken zou de aanduiding ‘Glenlivet’ nog vele jaren door andere stokers worden toegepast. Whisky’s uit de Speyside zijn te verdelen in twee groepen. In de eerste groep vallen de lichte, gemakkelijk drinkbare whisky’s als The Glenlivet. Aan de andere kant van het spectrum vindt men de rijke, zoete, sherryachtige whisky’s als The Macallan en Glenrothes. Voor de whisky’s uit Speyside wordt minimaal turf gebruikt tijdens het drogen; de whisky’s zijn het algemeen lichter dan de andere whisky’s van de Hooglanden en de Schotse eilanden, al zijn er uitzonderingen, zoals The Benriach. Toch zijn er geen vast omschreven kenmerken van Speysidewhisky. De stijl is in de loop der jaren ook veranderd. Hoewel meer dan de helft van de Schotse distilleerderijen zich in dit gebied bevinden, is het exacte aantal moeilijk te bepalen, aangezien van sommige distilleerderijen onduidelijk is of ze tot de Hooglanden of tot Speyside behoren.

 

Productie proces Schotse whisky

 

 

Soort Highland Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs € 43.99