Aberlour A’bunadh batch 74, Single Malt

Aberlour A’bunadh batch 74, Highland Single Malt, Schotland

 

 

Kleur is amber. Geur is fruitig, honing en sherry. In smaak fruitcake, toffee, zoete specerij en honing. Afdronk is zacht en romig, karamel en wat mout.

 

Aberlour whisky staat in de top tien van best verkochte Schotse single malts wereldwijd. Aberlour is een traditionele whisky, deels gerijpt op oude sherryvaten. Er zijn 10, 12, 16 en 18 jaar oude whisky’s en een gelimiteerde uitgave de vatsterkte (cask-strenght), A’bunadh, rijping uitsluitend op oloroso-sherryvaten.

 

De distilleerderij van Aberlour is aan de Burn of Aberlour gelegen. In 1826 werd Aberlour door James Gordon opgericht, de distilleerderij werd in 1879 door de nieuwe eigenaar James Fleming verplaatst naar de plek waar deze zich nu nog steeds bevind. In 1898 werd de distilleerderij verwoest door een grote brand, ontstaan door een explosie in het stillhouse. In 1945, werd de distilleerderij door Campbell Distillers aangekocht en in het jaar 1973 werd de distilleerderij, op de warehouses uitgezonderd, totaal afgebroken en geheel herbouwd, waarbij de totale capaciteit werd verdubbeld. In 1974 werd Campbell Distillers door de Pernod Ricard groep aangekocht.

 

In het distilleerderij van Aberlour staan twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom worden verwarmd. Voor de vergisting gebruikt men zes roestvrijstalen washbacks. De lagering van de new spirit gebeurt in zowel first- als refill, sherry- en bourbonvaten. Het water dat men voor de productie gebruikt komt van de bron van St. Drostan (vernoemd naar een oude monnik die vroeger in die omgeving woonde). Deze bron is te vinden op het terrein van Aberlour en wordt gekenmerkt door water van uitzonderlijk zuivere kwaliteit en de daarbij gebruikte turf draagt bij aan een breed scala van smaken aan deze Aberlour Malt Whisky.

 

 

 

Productie proces Schotse whisky

 

 

Soort Highland Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 60 %
Prijs € 83.99