Auchentoshan American Oak Single Malt 70 cl

Auchentoshan American Oak, Single Lowland Malt

 

Kleur is goud geel. Geur sinaasappel en citrus, toffee en room. In de smaak vanille, geel zacht fruit, wat gerst en limoen. Afdronk is droog, kruidig, wat grapefruit. Rijping op ‘First Fill Bourbon barrels’.

 

 

Auchentoshan. Deze distilleerderij ligt aan de oever van de Clyde, even buiten Glasgow en kreeg in 1823 vergunning om whisky te stoken. Auchentoshan is de enige Schotse distilleerderij die alle drank drievoudig distilleert, een ongebruikelijke werkwijze die eerder met Ierland dan met Schotland wordt geassocieerd. Door meer contact met koper wordt de drank zuiverder en lichter van stijl, daardoor makkelijker drinkbaar. De distilleerderij liep tijdens de Tweede Wereldoorlog ernstige schade op maar is volledig hersteld en in 1984 heringericht door Morrison Bowmore (eigenaar van Bowmore en nu onderdeel van Suntory). Vele jaren lang was de enige expressie een 10 jaar oude whisky, in 2002 aangevuld met de uitgave Three Wood. Deze Three Wood, favoriet bij veel whiskyliefhebbers, werd gerijpt op drie soorten eikenhoutenvaten, met invloeden van bourbon, oloroso sherry en Pedro Ximénez. In 2008 werd de serie compleet onder handen genomen. Nieuwe expressies verkrijgbaar bij www.wijnenendranken.nl

 

Lowland Whisky. Whisky’s uit de Laaglanden werden vroeger verwerkt in Schotse blends. Tegen het einde van de 19e eeuw werd bijna de volledige productie hiervoor gebruikt. Er is weinig tot geen turf in de Laaglanden en dit resulteert in een lichtere whiskystijl, verfijnd met frisse citroenaroma’s, aanvankelijk zoet maar met een droge finish. De Lowlandwhisky’s hebben een eigen karakter en smaak, weinig turf en zilt, mede dankzij de drievoudige distillatie van sommige Lowlandwhisky’s, met name Auchentoshan, resulteren in een zachte drank.

 

 

Productie proces Schotse whisky

 

Soort Lowland Malt Whisky
Land van herkomst Schotland
Inhoud 70 cl                                                    
Alcoholpercentage 40%
Prijs €29.75