Barolo Serre dei Revori

Barolo Serre dei Revori

Barolo Serre dei Revori wordt geproduceerd door Cantine San Silvestro, een vooruitstrevende winery in Piëmonte.

 

Piëmonte is zonder twijfel de bakermat van alle prestigieuze wijnen uit Italië. Dit heeft er misschien wel toe geleid dat juist hier de evolutie naar een moderner type wijn bijna heeft stil gestaan. Zo niet bij Cantine San Silvestro. Dit in 1871 opgerichte wijnbedrijf onderscheidt zich door haar vooruitstrevende wijze van wijnmaken. Barolo en Barbaresco hebben hier nog steeds de kracht en complexiteit waardoor ze bekend zijn, maar sluiten ook aan bij de moderne smaakbeleving van de internationale consument.

 

Deze Barolo staat goed op een Italiaanse dinertafel. Hij is gek op mooi rood vlees met truffels, fazant, risotto met paddenstoelen of een heerlijk stuk Parmezaanse kaas.

 

DOCG betekent Denominazione di Origine Controlatta e Garantita, de wet op de herkomstbenaming. De wereldberoemde DOCG Barolo dateert uit 1980 en telt zo’n tweeduizend hectare aan wijngaarden. Al die wijngaarden samen produceren jaarlijks ongeveer een kleine negentigduizend hectoliter wijn. Binnen het herkomstgebied Barolo DOCG staat zo’n vijftienhonderd hectaren wijngaard beplant met de druif Nebbiolo. Van die druif wordt de bekende rode Barolo gemaakt op traditionele wijze. Zo vindt er een inweking van de schillen plaats van één tot twee maanden en wordt de wijn op grote houten vaten gerijpt. Die rijping duurt tussen de vier en acht jaar. Toch zijn er ook wijnmakers die door nieuwe technieken de inweking, extractie van kleur en de alcoholische gisting van deze italianse topwijn kunnen beperken tot een periode van maar enkele dagen of weken. Deze nieuwe stijl” Barolo’s, meestal op ander hout gerijpt, zijn wat eerder op dronk.

 

De druif voor de Barolo is de Nebbiolo, een druif die geschikt is voor wijnen die lang bewaard kunnen worden. In de regio Piemonte komen de knoppen van de Nebbiolo altijd het eerst op, maar het is ook het laatste druivenras dat volledig rijp is. Soms worden de druiven zelfs pas halverwege oktober geplukt. In oktober worden grote delen van de valleien in Piemonte bedekt onder een deken van mist. De naam Nebbiolo zou kunnen verwijzen naar de mistachtige laag die de druiven bedekt en beschermt tegen de zon.

 

Soort
Rode Wijn, Barolo
Land 
Italië
Druif
Nebbiolo
Smaak
Complex van geur: peper, leer, tabak, kersen en viooltjes. Vol van smaak met een stevige, maar zachte tanninestructuur en aantrekkelijke zuren. Ook relatief jong is deze wijn al zeer aantrekkelijk.
Drinkmoment
Serveertemperatuur tussen de 16 en 18 graden. Past goed bij: rib-eye, lamsvlees, truffel, paddenstoelen, Parmezaanse kaas, gevogelte, wild en gegrild rood vlees
Alcohol
14,5%
Oogstjaar
 
Wijnhuis
Cantine San Silvestro
Prijs
€ 21.99