Dow's Quinta do Bomfim Vintage port 2013

Dow's Quinta do Bomfim Vintage port 2013

 

Proefnotitie: Een heerlijk bouquet van rood fruit en kruidige aroma's en het gehemelte zit vol jamachtig rood fruit en tonen van kruiden, munt en chocolade. Zeer lange en licht droge afdronk van kruidige munt en zwarte chocolade.  Peperige tannines vragen om aandacht.

 

In de goede jaren waarin de Consejo Regulador (en Dow's dus ook) geen officieel vintage jaar declareren worden de beste ports van Quinta do Bomfim zorgvuldig geselecteerd en vervolgens gebotteld als Dow's “Quinta do Bomfim” vintage port. Deze wijnen zijn uitzonderlijk goed. Ze hebben de neiging iets eerder te rijpen dan de officiële 'declared'-jaren, maar kunnen net zo goed (of zelfs beter) zijn als de “echte” vintage ports. De port heeft al kleine 12 jaar gerijpt is daarom snel op dronk. Enorm plezierig om nu te drinken kan zeker nog een paar decennia mee.

 

Wijn en spijs: Heerlijk bij Stilton en andere kazen, noten.

 

Een Vintage port van deze kwaliteit moet u minstens 8 uur van te voren decanteren. Een mooi ochtend klusje dus! Dan pas komt hij helemaal los. Uiteraard altijd de karaf naar rechts doorgeven, zoals de traditie het betaamt.

 

Quinta do Bomfim vintage port. Mooi gerijpt. Na tijdige opening (8 uur) geeft hij zich volledig. Geen woorden meer voor. Eindeloze afdronk.

 

Vintage Ports zijn over het algemeen de beste Ports. Het is een product van één uitzonderlijk goed wijnjaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden. Indien een oogstjaar zo goed bevonden door het IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) dan kan een Port van dat jaar na het proeven tot vintage portjaar verklaard worden.

 

Gemiddeld genomen zijn er elke tien jaar drie vintage jaren. Deze Port wordt snel gebotteld en gaat zich daarna tientallen jaren ontwikkelen op de fles. Op jonge leeftijd is de vintage Port vol en fruitig met heel veel tannine; het duurt zeker 15-20 jaar voor de beste vintage Port op dronk begint te komen, uit de legendarische jaren kun je daar gerust nog 20 jaar bij optellen.

Soort Dow’s Quinta do Bomfim Vintage port 2013
Land  Portugal, Douro
Druif Touriga Nacional, Touriga Franca,Tinta Barroca, Alicante Bouschet, Tinta Roriz.
Smaak Een heerlijk bouquet van rood fruit en kruidige aroma's en het gehemelte zit vol jamachtig rood fruit en tonen van kruiden, munt en chocolade. Zeer lange en licht droge afdronk van kruidige munt en zwarte chocolade.  Peperige tannines vragen om aandacht.
Drinkmoment Heerlijk bij Stilton, andere kazen en noten. Serveertemperatuur tussen de 16 en 18 graden.
Alcohol  20 %
Oogstjaar 2013
Wijnhuis Symington Family Estates
Prijs € 49.99